Hundekjører Lasse Austgarden mener tall og statistikk viser at Finnmarksløpet 1200 har blitt for tøft og krevende for mange – både hunder og hundekjørere. (Foto: Privat)

- Er Finnmarksløpets 120-mil forenlig med sportens ønskede utvikling, spør hundekjører Lasse Austgarden.

Austgarden viser til endringen fra 100 til 120 mil på den lengste av Finnmarksløpets konkurranser, og spør om distansen virkelig er ønsket av hundekjørerne selv.


- Det er så få som lykkes, og er det egentlig et ønske blant hundekjørerne om å kjøre 120 mil? Eller er det Finnmarksløpet AS, eller Sportslig komite i Alta Trekkhundklubb som har ønsket denne utviklingen av løpet, spør Austgarden?

Han mener tall og statistikk viser at løpet har blitt for tøft og krevende for mange – både hunder og hundekjørere, da det er færre og færre spann som kommer seg til mål.

- I 2015 – sist gang det ble arrangert VM, var det 48 deltakere som startet på 100-mila. 28 kom seg til mål. Spoler vi fram til 2022, så er det 13 hundekjørere som kommer seg til mål. Kurven går nedover og statistikken er veldig tydelig på at det få som lykkes på 120-mila, sier Austgarden, som mener både gjennomføring og påmelding viser en markant nedgang.

 

Få tilbake åpenspann-bredden

Å øke hundremila til 120 mil, mener Austgarden har bidratt til økte belastninger for både hunder og hundekjørere på flere plan. Ikke kun i forhold til det å komme seg over målstreken.

- Har Sportslig utvalg i Alta Trekkhundklubb, eller Finnmarksløpet AS gjort research, eller gjort en undersøkelse som tilsier at hundekjørere faktisk ønsker den utviklingen som har skjedd, spør Austgarden, som mener FL 1200 nå må diskuteres for å få tilbake åpenklasse-bredden i norsk langdistanse.

Han lurer også på hva som var den egentlige strategien til Finnmarksløpet når de økte distansen.

- Skal dette fortsette til det ikke er deltakere igjen til å stille på løp? Eller bør man tenke på å imøtekomme det som er mitt inntrykk, at det nå er flere som nå ønsker å få 100-mila tilbake. Eller kanskje noe som er enda kortere? Kanskje er 80-90 mil nok for åpenklassen, sier Austgarden.

Noe han mener er mye mer overkommelig - både med tanke på distanse, tidsbruk, økonomi, antall hunder på kennel, hundevelferd og ikke minst for de på arrangements-siden.

- Kanskje er det slik at Finnmarksløpets 120 mil er «proff-utgaven», at det er greit at den får bestå. Men at det kanskje er da rom for et nytt løp, eller et konkurrerende løp, med 80 til 100-mils distanse?  Noe må vi gjøre for å ivareta åpenspannbredden, det er åpenbart, sier Austgarden.

 

 

Debatt
Hello Musher oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.