Nina W. Vollen (30) i mål til en 9.plass i Finnmarksløpets 1200-kilometer i 2019, med gule hansker fra Europris! I år er det samboer Ola Martinsen som stiller til start med Nina som handler. (Foto: Mikhail Pankov/Finnmarksløpet)

- For meg er det viktig at hundene viser glede og iver underveis, sier Nina Wivesoll Vollen (30)

Nina Wivesoll Vollen (30) måtte bryte under årets Femundløpet 650. - Jeg ble nok litt revet med følelsesmessig når spannet signaliserte at dette var tungt og lite gøy, sier hun.


Hvem er du som hundekjører?

- Oj, det var et vanskelig spørsmål. Jeg er nok en hundekjører som er veldig opptatt av hundene mine. At vi har det gøy sammen og at flokken trives med treningen. Jeg liker hunder som sprudler - og det er kanskje det viktigste for meg. Selv har jeg godt humør, smiler og ler, og ønsker at hundene skal speile dette. Jeg er også en hundekjører som liker å presse meg selv, og tar gjerne utfordringer som eksempelvis dårlig vær hvor jeg kan forvente noe av hundene mine samtidig som jeg pusher meg selv.

Avensis i singel led under årets Femundløp. - Hun er seriøs, ivrig og glad med en enorm stå på vilje, sier Nina Vollen. (Foto: Monica Nordengen)

Hva lærte du under årets Femundløp? 

- Jeg lærte at når det er så tunge spor som det var, og vi har trent som vi har gjort - så må jeg ta det roligere i starten. Hundene ble så trøtte og lei av å vasse i både dårlige spor og samtidig heftig uvær. Jeg ble nok også revet med følelsesmessig av at spannet ikke var så glade som jeg ønsker at de skal være. Humøret mitt var ikke på topp det heller. Det er absolutt en utfordring å være et følelsesmenneske når man kjører løp. Jeg pleier faktisk å synge høyt mens jeg står på sleden hvis jeg blir litt nedfor - og da snur det gjerne. Det gikk ikke i år. Hundene føler definitivt min energi - på godt og vondt.

Nina Vollen i starten under Femundløpet i 2018. - Det som er gøy er at nykommerne i led er barna til våre gamle lederhunder. (Foto: Femundløpet presse/Flickr)

 

Hvordan har tiden med Corona vært, hva har du lært?

- Jeg og samboeren min Ola Martinssen har vært veldig heldig, hatt trygge jobber og er i utgangspunktet ikke så veldig sosiale. Dermed har vi nok ikke blitt så påvirket som mange andre. Vi har vel levd i «hundekjører-livsstils-bobla». Kjedelig at det ikke ble noen løp i 2021, og vi var spent i år da flere løp ble avlyst i januar. Likevel har vi fått innmari mange fine turer og god tid til å kjøre i usporet terreng heller enn «miljaget» som kreves før løpsdeltakelse. Har vel lært at familien er viktig, det å ha kontakt. Plutselig så er det noen som blir syke.

 

Er du klar for Finnmarksløpet? 

- Ja vi er klar. I år er det Ola som kjører, mens jeg skal være handler. Spannet er mentalt på plass igjen etter Femundløpet, småville hele gjengen. Jeg blir nesten mer nervøs når Ola skal kjøre, enn når jeg stiller til start selv, men må slippe taket og unngå å overstyre han.

I år skal Nina "dulle" med samboer Ola Marinsen gjennom årets FL 1200. - Ola elsker å bli dullet med, ler Nina Vollen. (Blinkskudd: Naboen)

Kan du fortelle om årets forberedelser?

- Tja, i år har vi vært heldig, fått trent bra og hadde spart opp mye ferie fra i fjor siden det ikke ble noe løp. Dermed kunne vi bruke hele desember på å lete etter sledeføre, og var en periode på Røros og trente. Da vi kom hjem til Elverum hadde det kommet snø her. Det tok litt tid før det ble sledeføre, men alt i alt en bra sesong. Lite uværstrening kanskje.

Hva har du gjort annerledes i år og hvorfor?

- Vi har vært litt flinkere på ordentlige gjennomkjøringer med hundene, fullført planer til punkt og prikke. Ikke slurvet med noe. Det som også er annerledes, er at de hundene vi hadde når vi startet opp kennelen i 2016 begynner å bli gamle. Dermed har vi brukt tid på å trene opp nye lederhunder. Kjørt de yngre i front og bygget opp selvtillit og erfaring. Det som er gøy er at nykommerne i led er barna til de gamle lederhundene.

Hvem er dine nøkkelhunder i spannet, og hvorfor? 

- Da vil jeg trekke fram Avensis (3,5) og broren Prius (3,5) og Svarten (5,5). Avensis er en liten tispe. Hun gikk i singel led for meg til Søvollen under Femundløpet og er en ærlig hund som alltid er på hugget. Hun er seriøs, ivrig og glad med en enorm stå på vilje. Går i alt slags vær. En hund det er artig å kjøre. Prius imponerte skikkelig i det dårlige været på Femundløpet. Han er typen som er veldig opptatt av hundekjøreren, en som jobber hardt for å tilfredsstille deg. En "pleaser" som er rask og alltid yter sitt beste. Veldig styrbar. Svarten er også rask, men er sær som en tispe. Må aldri heve stemmen til Svarten, men snakke til han med lys og positiv stemme. Da gjør han jobben! Han er en bauta, gått flere lange løp til mål.  

Nina Vollen og lederhunden Prius - broren til Avensis, som imponerte i uværet under Femundløpet 2022. - Han yter alltid sitt ytterste, forteller Nina. ( Foto: Susanne Myhre Wivesvoll)

 

Hva skal du fôre hundene dine med og hva slags snack bruker du i løp?

- Vi bruker kjøtt fra Vom og Hundemat, samt Appetitt tørrfôr i hovedfôringen. Så snacker vi med kyllingskinn, laks, hestekjøtt og snackepølsene kyllingfett og spesial fra Vom og Hundemat. Kyllingskinn er nok favoritten når det kommer til snack.

Har du noe utstyr du bruker på løp som du vil trekke fram som du er spesielt fornøyd med?

- Jeg har en anorakk fra PLUSMINUSNOLL, og den er helt suveren. Varm, lett og ta av og på, og så har den glidelåser på siden som kan tas opp når man jobber og sparker på sleden. Den er ikke for tung, har store gode lommer og veldig god hette. Så kjører jeg konsekvent med noen gule forede hansker jeg kjøper på Europris. De er supergode og veldig billig.   

Hvilke ambisjoner har du - hva drømmer du om å oppnå og hva tror du at du vil oppnå?

- I år er ambisjonen å komme seg til mål i Finnmarksløpets 1200-kilometer. Likevel skal vi ikke hvile oss bort. Løpet stoppet i 2020, og det er viktig for oss å komme i mål med flest mulig hunder. Det handler nå om å opparbeide erfaring. De fleste hundene på spannet er omkring 3,5 år, og det er bare tre eller fire som har startet på FL 1200 før.

Debatt
Hello Musher oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.