Daniel Haagensen (34) er en konkurransemann, og innrømmer at hundekjøring fort blir en besettelse. Foto: Privat

For Daniel er det konkurransen som trigger

- Det er konkurransebiten som trigger meg, og det å skape et lag - få frem individene. Jeg tror konkurranseinstinktet er et gammelt gen, som handler om å hele tiden forsøke å forbedre seg.


Hello Musher tok en prat med hundekjører Daniel Haagensen (34).

I gamle dager sloss man i skogen for å stå seirende, i dag konkurrerer vi på andre mer siviliserte måter. Noe av det jeg synes er spennende med hundekjøringa er alle elementene man må forholde seg til gjennom en hel sesong. Både været og føret, men også alle andre utfordringer som skjer underveis.

- Nøkkelen er å klare å justere seg hele tiden, tilpasse seg det som skjer, så er det jobben jeg gjør som skaper resultatet. I det perspektivet, så er konkurransedelen veldig liten. Og repeterer jeg alt jeg gjorde i fjor, så er det ikke sikkert jeg hadde fått samme resultat.

Daniel Haagensen (24) vant FL 600 i 2020, og skal nå satse på Finnmarksløpets 1200-kilometer. (Foto: Sten Tony Hansen Finnmarksløpet

Må innrømme at hundekjøring blir en besettelse, som også er ganske egostyrt. Jeg har ikke så mange hunder å velge mellom, men jeg liker den personlige kontakten man får når flokken er ganske liten. De 15 hundene i kennelen har veldig forskjellig personlighet. Noen er full av selvtillit og de må jeg bremse, passe på. Så har jeg de litt skye typene, hvor jeg må tilpasse meg. På den måten lærer jeg mye om hund og hvordan relasjoner bygges.

- I fjor, da jeg vant Finnmarksløpets 600 kilometer, så følte jeg at jeg hadde et «vinnerspann» fra start. Likevel tok jeg en etappe i slengen. Jeg husker nemlig Femundløpet for noen år siden, hvor jeg var fysisk uvel med tanke på konkurransen - og slik kunne jeg ikke ha det. Det gikk ut over hundene at jeg hadde det sånn, og derfor har jeg jobbet bevisst med det mentale. Etter det har jeg lært meg å justere meg, tenker at jeg skal gjøre det jeg alltid gjør når jeg kjører hund - også i en konkurransesituasjon.

Daniel Haagensen på vei mot mål i Alta til seier i FL 600. - Hundene gikk bare bedre og bedre underveis, forteller han. (Foto: Sten Tony Hansen Finnmarksløpet)

- FL 600 var en helt rå opplevelse. Hundene gikk bare bedre og bedre underveis, og jeg tror det er lenge til jeg kommer til å kjenne på en slik følelse igjen. I år skal jeg kjøre FL 1200. Og det var allerede bestemt for tre år siden. Jeg tror det blir sinnsykt langt, og har innstilt meg på det.

- Jeg mener det var viktig å klare å kjøre FL 600 på en god måte først, og derfor tror jeg at jeg stiller sterkere for å kjøre enda lengre nå. Jeg vil nok ha et godt spann til start, men skal ikke være «breial». Gjør jeg jobben med hundene gjennom sesongen, så skal det nok gå greit. Har også mulighet til å låne noen hunder jeg har hatt i trening tidligere for Birgitte Næss og Kristoffer Halvorsen, etter Femundløpet.

- Men er det en ting jeg gruer meg til under FL 1200, så er det å sette sokker på så mange hunder, og samtidig være effektiv - det tror jeg må være det kjedeligste med hele hundekjøringa.

Debatt
Hello Musher oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.