Foto: Privat

- Iditarod er like stort som jeg trodde det skulle være

- Det ble ikke så enkelt å reise til Alaska i år. Greia er at Dallas Seavey spurte om jeg ville kjøre iditarod til vinteren med ett av spannene hans.


Hello Musher tok en prat med hundekjører Geir Idar Hjelvik (59). 

- Det var under banketten på Femundløpet sist vinter. Jeg har tidligere kjørt to Iditarod med hans hunder i 2016 og 2017, og for meg er det selvfølgelig å ha lyst til å gjøre det igjen. Jeg svarte at jeg måtte tenke på det, vi hadde mailkontakt, og ble enig om at jeg skulle bestemme meg i august.

Foto: Privat

- Egentlig skulle jeg ha vært der allerede. Planen var 1. november, men det fikk vi ikke til på grunn av koronarestriksjoner. Jeg trodde virkelig ikke at koronaen skulle fortsette helt til nå.

- Jeg har hørt at Iditarod gjør hva de kan for å hjelpe utenlandske kjørere å komme seg over. Det handler om å få visum, rett og slett. Jeg har en ny sjanse i desember, men det ser ikke akkurat lyst ut - selv om det bare er meg som skal reise - uten hunder.

Foto: Privat

- Iditarod er like stort som jeg trodde det skulle være. I 2016 kjørte jeg b-spannet til Dallas med voksne hunder, mens i 2017 kjørte jeg med unghunder. Husker jeg jobbet knallhard med skuldre og håndledd - og det var ekstremt stort å kjøre inn til Nome med i alt 13 hunder over mål. Jeg måtte nesten bremse over målstreken - helt vilt.

Foto: Privat

- Det jeg virkelig lærte hos Dallas var å la unghunder få være unghunder. Og selv om jeg kjørte et unghundspann, så var alle godt over to år.

- Jeg tror de klarer å arrangere iditarod denne sesongen, men det kan bli et alternativ å ikke kjøre innom alle de små landsbyene på veien - og at vi kanskje må campe ute gjennom hele løpet.

- Det kan bli tøft mot slutten - hvis jeg kommer meg over.  

Debatt
Hello Musher oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.