Joar Leifseth Ulsom skal ut på sitt niende iditarod, etter topp-10-plasseringer i verdens lengste hundeløp hele åtte ganger. Beste plassering er 1. plass i 2018. Foto: Privat

Joar er vant med å campe ute i noen dager

- Jeg er veldig klar for Iditarod. Vi fikk første snøfall i slutten av oktober, og jeg har stått på sleden siden da. Treningen har gått veldig bra. Egentlig så har jeg ikke peiling på hvordan det kommer til gå, men jeg håper på det beste.


Hello Musher tok en prat med Joar Leifseth Ulsom før årets Iditarod. 

- Jeg har med meg fem 3-åringer på spannet som ikke har gått et så langt løp før, mens resten av spannet var «unghunder» i fjor. Den eneste med skikkelig erfaring er Dodge på åtte. Han er heldigvis med. Han har fullført flere løp i singel led og jeg vet hva som bor i han. Han er vel den eneste lederhunden jeg er sikker på faktisk. Jeg har vært bortskjemt med mange gode ledere, men de er ikke er med på spannet i år. Det er egentlig alltid spennende å se om spannet er i den formen jeg tror de er i - eller om de ikke er det.

Foto: Privat

- Jeg kjører for toppen, men det er mange gode konkurrenter. Blant annet stiller Dallas Seavey til start, men så er jo ikke Thomas Wærner med. At Iditarod har måttet flytte løpet krever en ny kjøreplan, det har jeg kjent litt på - for vi kjenner den opprinnelige løypa godt. Jeg kjenner jeg er spent. Starten går søndag klokken 14.00. Men jobben er gjort, og jeg kunne like godt startet løpet i dag. Dagene framover skal jeg bruke til å finspisse formen med kortere turer og ha det artig.

Foto: Privat

- Jeg har i grunnen aldri vært usikker på om det ble løp, men det er en del koronaregler som gjør ting annerledes i år. Det blir ingen showstart og vi skal ikke kjøre innom små landsbyer vi ellers kjører innom. Noen plasser får vi hvile litt utenfor landsbyene, og der skal vi ligge i eget telt. Det blir en annerledes erfaring. Og det blir ingen varme bygg å gå inn i for å varme seg underveis. Jeg er jo vant med å campe ute i noen dager, men ikke å gjøre det gjennom hele Iditarod. Det kan bli vanskelig å tørke klær, så jeg har sendt ut mengder med ekstra skift. Jeg har ikke sjekket langtidsvarslingen, men tror det er meldt noe mildvær - selv om det er -25 her akkurat nå. 

Foto: Privat

- Løypa vi skal kjøre er ikke særlig værutsatt foruten Rainy Pass. Skulle været bli utfordrende, så tror jeg det handler om kulde. Nei vet du, jeg er skikkelig klar nå, sier Joar.

Debatt
Hello Musher oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.