Birgitte Næss er klar for Femundløpet 650. - Det blir utvilsomt et løp hvor jeg må ta meg sammen. Likevel er jeg rolig som skjæra på tunet og bruker ikke unødig energi på å grue meg til noe, sier hundekjøreren. (Foto: Privat)

- Jeg er rolig som skjæra på tunet

Birgitte Næss og Kristoffer Halvorsen har kommet seg til Røros med to spann for deltakelse i Femundløpet 650. - Nå er vi på ei hytte langt unna folk. Vi har kontroll og her er ingen løpsnerver enda. Bare litt kribling, smiler Birgitte.


Er du klar for løp? Fortell raskt om årets forberedelser. 

- Ja! Vi er klar begge to. I år har det vært usedvanlig lite snø. Vi har kjørt ATV helt fram til nå. Kanskje fått 50-60 mil på sleden, og har trent mye mindre enn vi har pleid med tanke på totaldistansen. Vi har trent kortere og mange dobbelturer i samme spor. Har hundene mista noen kilometer per tur, så tror ikke jeg det gjør noe. Kontinuitet er nok det viktigste. ATV er god trening det, men jeg har aldri sittet på en ATV i januar. Det er ikke stress, mer interessant. Vi har måttet reise mer med hundene og hadde oss en tur til Niklas Rogne for noen uker siden. I år har vi hatt to spann i trening, og både jeg og Kriss har gjort jobben. Begge spann stiller til start og de har gått samme trening stort sett. Spannet jeg har valgt ut har vært basert på jevnhet, typelikhet og relativt lik alder. Hunder med godt humør som er lettvinte. Et spann med samme uniform på et vis. Kriss kjører de litt eldre hundene og de litt yngre. Så har vi lånt ett par hunder hos Jan Kåre Heiberg slik at de aller yngste får spart på kruttet til neste løpssesong. Erfaringen viser at det er lurt.

Kristoffer Halvorsen skal også starte ut på Femundløpet 650. I år har han og Birgitte Næss hatt to spann i trening. (Foto: Privat)

 

Hva har du gjort annerledes i år og hvorfor?

- Vi har byttet trekkseler og noe utstyr som dekken og klær. Det har vært veldig spennende. Det er alltid interessant å teste noen nytt. Så har vi valgt å ha to spann hjemme for å få bedre oversikt over B-spannet. Det har vært positivt, men du verden så mye jobb. Jeg håper vi får betalt for innsatsen som er lagt inn. Det merkes å holde to spann i gang uten snø og forhold. Men - vi har klart det og nå er det glemt!

 

Hvem er dine nøkkelhunder i spannet, og hvorfor? - fortell.

- Det er hannhunden Kræsj (7) og tispen Sami (3,5). Kræsj har vært med i mange år, og vil gå foran ut fra Røsos. Han er helbroren til de gamle lederhundene mine Kitti og Kos fra et senere kull. En styrbar kar som moser forbi andre spann. Ligger gjerne og «lasser» i flott trav i 16 - 17 kilometer i timen helt uanstrengt. Sami er fortsatt et uskrevet blad. Hun er ikke så styrbar, men setter fin fart. En liten og seriøs dame med god matlyst og gode poter. Jeg tror hun kan utvikle karakter underveis i Femundløpet og med erfaring i banken, mener jeg hun kan bli en av de store.

Kræsj - en av Birgitte Næss nøkkelhunder i årets Femundløp 650. (Foto: Privat)

Sami, et talent og blankt lerret Birgitte Næss tror vil vokse under årets Femundløp. En nøkkelhund for fremtiden i årets løpsspann. (Foto: Privat)

 

Hva skal du fôre hundene dine med og hva slags snack bruker du i løp?

- Vi skal snacke med VOM og hundemats snackepølse som heter «kyllingfett med okselever», kyllingskinn, kalkungump og noe burgeraktig. Hovedfôringa blir med VOM og hundemats laksekjøtt og appetitt ekstrem tørrfôr. Alt er pakka og klart. Når det kommer til snack så ser jeg det litt an med tanke på hva hundene har lyst på, men gumpen - den får de på sjekkpunkt fordi det tar tid å tygge. Jeg snacker «røfflig» hver halvannen time.

 

Har du noe utstyr du bruker på løp som du vil trekke fram som du er spesielt fornøyd med?

- Sleden jeg kjører er god. Den er fra OT-Handler Import og Lasse Austgarden. Jeg har lett for å få låsning i korsryggen, og har blitt bedre etter at jeg gikk over til OT-sleden. Så kjører vi med et linesett som er lettere enn det vi bruker på trening. Det er spesiallaget av Stig i Hundekjørerbutikken.

I år har Birgitte Næss og Kristoffer Halvorsen trent to spann til årets Femundløp. - Du verden for en jobb, sier Brigitte. (Foto: Privat)

 

Hvilke ambisjoner har du - hva drømmer du om å oppnå og hva tror du at du vil oppnå?

- Jeg er lei av å bli nummer to, og har ambisjoner om å vinne. Har tre andreplasser fra de siste fire startene. Jeg både drømmer om det og tror det er mulig. Det som blir annerledes på dette løpet, er det å hvile på sporet eller inne sammen med hundene på sjekkpunkt. Det blir utvilsomt et løp hvor jeg må ta meg sammen. Likevel er jeg rolig som skjæra på tunet og bruker ikke unødig energi på å grue meg til noe. Vi har forsaket såpass mye for dette at det må være lov å si det høyt. 

Debatt
Hello Musher oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.