Hundekjører Petter Karlsson (45) arrangerer en «test-ekspedisjon» for erfarne hundekjørere i den svenske villmarka. (Foto: Javier Maren)

Nå testes et helt nytt løp i Sverige

- Jeg ønsker et opplegg hvor man må tenke selv, kjøre på hundenes premisser og følge med på kart og GPS gjennom hele ekspedisjonen, sier hundekjører Petter Karlsson (45)


- Vi skal være ute og kjøre hund, helt enkelt - og finne veien selv, sier Petter Karlsson, som 25 mars klokken 10.00 kjører ut i villmarka sammen med sju andre hundekjørere, for å teste muligheten for et helt nytt løp i den svenske villmarka.

Løpet starter i Slussfors ved Petter Karlsson Sleddogs kennel og går videre til Ammarnäs som er første sjekkpunkt etter åtte mil. Deretter kjører man 13 mil til Vuoggatjålme som er sjekkpunkt nummer to. Så skal hundekjørerne mot norskegrensen før det bikker over til Mavas og en 16-milsrunde i fjellet, før de returnerer og kjører samme vei tilbake. Tilsammen blir ekspedisjonen omkring 580 kilometer.
 
- I år arrangerer vi en «test-ekspedisjon», med åtte deltakere og to erfarne veterinærer. Vi skal kjøre under løpslignende forhold, og skal med dette sjekke ut forutsetningene for å arrangere et fremtidig og ganske annerledes villmarksløp i ekspedisjonsform, sier Petter.

Hundekjører Petter Karlsson (45) arrangerer en «test-ekspedisjon i den svenske villmarka. Under løpslignende forhold skal han sjekke ut mulighetene for et fremtidig og litt annerledes villmarksløp. (Foto: Javier Marven)

- Vi kjører i villmarka hele veien

Han forteller at det sent på sesongen er mange oppkjørte scooter-leder i Sverige, og at det ikke vil bli kjørt opp spor i anledning ekspedisjons-løpet.
 
- Store deler av løypa er markert, mens det på visse strekninger er helt umarkert. Her må vi følge med på GPS og kart for å finne fram. Blir det dårlig vær, får man ta ansvar for seg selv og hundene. Det er litt av konseptet, sier Petter.
 
Han mener det ikke finnes denne typen løp i Europa, og håper å kunne finne fram til en enda lengre trasé til neste år.
 
- Vi kjører i villmarka hele veien, og behøver ikke krysse veier underveis. Vi kjører under Silvervägen, og det er eneste vei vi møter. Vet du, jeg føler nesten at det er sløseri å ikke lage til et løp på slutten av sesongen når forholdene er på sitt fineste. Det er jo i slutten av mars og begynnelsen av april at det virkelig er fint i fjellet, sier hundekjøreren.

Petter Karlsson ønsker et løp hor det ikke er noen katastrofe å «miste» 5-10 minutter for å ha tid til å sjekke kart eller GPS. (Foto: Javier Maren)

Vil bort fra all stress

Petter forteller at ekspedisjonen er lagt opp slik at det ikke er noen katastrofe å «miste» 5-10 minutter hvis man må stoppe opp for å ta fram kartet eller finne løypa på GPS. Og behøver spannet hvile, så er det bare å hvile - hvor enn man befinner seg løypa.
 
- Jeg vil ha bort all stress og gjøre langdistansen til en villmarksopplevelse. Det blir langt mellom sjekkpunktene og man må disponere kjøringen etter hundene, været, føret og seg selv. Ikke alle er klar for denne formen for hundekjøring, og de som ikke er det, skal heller ikke delta. Da blir det fort problematisk. Dette blir et løp for hundekjørere med erfaring og evnen til å ta vare på seg selv - helt og holdent, sier Petter.

 For under Arctic Circle Sleddog Expedition er man langt borte fra alt og alle.
 

- Man må tenke sikkerhet. Det kommer ingen og redder deg før jeg har kommet i mål, smiler Petter.

Petter Karlsson (45) har kjent på at løpssesongen er litt for kort, derfor ønsker han å lage et løp på senvinteren. - Det er den fineste tiden, sier han. (Foto: Javier Marven)
 Er det noen risiko i denne formen for hundeløp?

- Nei, ikke om man vet hva man skal ut på og er forberedt. Gjør man dumme ting, er det klart at det er en risiko. Det er lite service, også på de få sjekkpunktene som er. Man er ute hele tiden. Dette er som sagt en test-ekspedisjon i år som vi etterhvert ønsker å lage til om et løp. Det skal være for erfarne hundekjørere, men ikke nødvendigvis for de med de raskeste hundene. Det handler om å lære å hvile på sporet, ta vare på hundespannet og deg selv. Likevel, så vil jeg gjerne være først tilbake i Slussfors, smiler Petter.
 
Han forteller om «Mavas-runden» på 16 mil. I høyfjellet rett på andre siden for norskegrensen og Sulitjelma. Det det nå er meldt om en halvmeter nysnø.
 
- Får man mange hunder i sleden på denne runden, så sliter man. Men sånn er det å dra på ekspedisjon. Man vet ikke hva som møter en og det handler om å takle utfordringer fortløpende, sier Petter.
 
Og er det noen som ønsker å følge med på løpet underveis, har alle åtte kjørerne GPS-tracking på sledene med jevnlige oppdateringer. Lenken til dette vil bli lagt ut på hjemmesiden til www.petterkarlsson.com.
 
- Jeg har kjent på at sesongen er litt kort. Etter Finnmarksløpet, så er det liksom over. Og det er noen uker etter at vi kommer hjem fra Alta at hundene er i knallform. I år har det helt klart vært litt annerledes. Løpsbobla sprakk i det jeg skjønte at det ikke ble noe Finnmarksløp, så jeg har ikke fått trent hundene så godt som jeg skulle ønske. Likevel er de i form nå, sier Petter, som gjerne håper at noen av topp-spannene fra Norge blir med i konkurransen til neste år.

 
 
 

Debatt
Hello Musher oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.