Kristian Walseth ble dopingtestet da han kom inn til en sjetteplass i årets VM-utgave av Finnmarksløpet. (Foto: Marit Leinan Abrahamsen/Finnmarksløpet)

- Aldri opplevd positiv dopingtest på folk innen langdistanse hundekjøring

I mars 2022 ble en mann innen hundekjøring Nordisk stil dopingtestet. Den viste positivt resultat på stoffet THC tilhørende dopinggruppe cannabinoider. - Jeg har aldri opplevd positiv dopingtest på folk innen langdistanse hundekjøring, sier prosessfullmektig Nils R. Kiær i Antidoping Norge.


Kiær har i mange år jobbet som advokat for Antidoping Norge, og har vært tett på mange av de store dopingsakene fra 1991 og fram til i dag. Han forteller at det i norsk idrett tas ut 3000 dopingprøver i året, stort sett på de aller beste utøverne. 

- Denne gangen var det en ung utøver innen Nordisk stil som ble testet og viste positivt prøvesvar, det var ikke innen langdistanse. Jeg har aldri opplevd positiv dopingtest på folk innen langdistanse hundekjøring, men kan huske at en hund testet positivt for koffein en gang, forteller advokaten. 

Saken ble henlagt med en teori om at hunden kunne ha spist snø med kaffe-søl. 

Petter Karlsson  kjørte inn til en førsteplass i årets VM-utgave av Finnmarksløpet.  Da ble en av hundene plukket ut for dopingkontroll. (Foto: Anders Abrahamsen/Steinar Vik Finnmarksløpet )

Jobber med både dyr og mennesker

Kiær forteller at han har jobbet med doping-saker som omhandler både mennesker og dyr, da særlig innen hestesporten. 

- Dopingkontroller innen hundesport er noe stemoderlig behandlet. Det er ingen hemmelighet at det er lite penger til antidoping-arbeid innen eksempelvis hundekjøring. Likevel har det nå kommet en egen forskrift som også omhandler doping av både hest og hund, sier advokaten.

Da vinneren av årets VM-utgave av Finnmarksløpets 1200-kilometer kom i mål, ble én av hundene i vinnerspannet tilfeldig plukket ut for dopingkontroll. 

- Jeg ble ikke dopingtestet, og har aldri blitt det i noen av konkurransene jeg har deltatt i. Hundene mine der i mot, de har blitt testet etter flere konkurranser, sier svenske Petter Karlsson. 

Hundekjører Kristian Walseth som kom inn til en sjetteplass i VM  forteller at han, og ikke hundene ble plukket ut for dopingkontroll. 

- Dette er andre gang jeg må pisse på glass. Det samme skjedde sist VM. Hvem som plukkes ut er helt tilfeldig og det var ikke bare jeg som ble testet i år, sier Walseth. 

- Hva tenker du om doping i hundesporten?

- Jeg velger å tro at folk er ærlig, og at det ikke forekommer doping av hunder i sporten, sier Walseth. 

- Har du fått svar på dopingprøven? 

- Nei det tar lang tid, men jeg er ikke bekymret for å si det sånn, sier Walseth. 

Kristian Walseth har måttet la seg dopingteste etter årets verdensmesterskap, men også sist Finnmarksløpet arrangerte VM. (Foto: Marit Leinan Abrahamsen/Finnmarksløpet)

Lite penger til dopingkontroller

I følge president Frode Flathagen i Norges Hundekjørerforbund er det lite penger til dopingarbeid i hundekjøringen. 

- Norges Hundekjørerforbund (NHF) får ingen midler fra kultur- og utdanningsdepartementet eller fra Norges idrettsforbund til noe av det som omfatter veterinærer eller hunder på løp. Vi prøvde for et par år siden å legge 45 kroner ekstra per utøver som skulle gå til nettopp hunder og veterinærkostnader, men det ble ramaskrik fra hele hundekjørermiljøet - alle grener, sier Flathgen. 

Han forteller at den økte kostnaden likevel ble vedtatt på det digitale tinget i 2022. 

- Vi skal nå se på mulighetene for å teste hunder i enda større grad enn tidligere, likevel er dette fortsatt et økonomisk spørsmål, sier Flathagen.  

 

 

 

 

  

 

Debatt
Hello Musher oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.