Bildet først publisert på NRK viser Thomas Wærner i samtale med sjefsveterinær Arild Jøssund. Rennleder Rita Hallvig og teknisk delegert Nils Finsrud fra Norges Hundekjørerforbund er også til stede. (Foto: Fra Mattilsynets inspeksjonsrapport til Finnmarksløpet)

Norgesmester i bråk om dyrevelferden, skriver NRK Troms og Finnmark

Hello Musher har tidligere skrevet om uklare roller under årets Finnmarksløp. Etter at Mattilsynet fant mangler i håndteringen av regelverket når hunder viser tegn til halthet, fikk Finnmarksløpet varsel om vedtak. Mattilsynet viste i rapporten til en konkret diskusjon om halte hunder i ett spann som skulle kjøre ut fra sjekkpunkt Karasjok.


NRK trekker nå fram norgesmester Thomas Wærner som Mattilsynets eksempel på at Finnmarksløpet ikke hadde kontroll på dyrevelferden under årets FL-1200. NRK viser til et bilde tatt av Mattilsynet vedlagt i en rapport levert til Finnmarksløpet i etterkant av løpet. Hundekjøreren var ikke nevnt med navn i rapporten. 

Hello Musher har tidligere fått innsyn i rapporten som viser til uklare roller under Finnmarksløpet. Rapporten er med bakgrunn i observasjoner gjort i løypetraseen, ved målgang, av enkeltspann, via resultatservice, veterinærhåndbøker og TV-sendinger fra løpet. 

Til NRK sier Thomas Wærner at spannet hans var grundig kontrollert av to svært erfarne løpsveterinærer på sjekkpunkt Karasjok i forkant av den omtalte diskusjonen. Hundekjøreren sier til NRK at løpsveterinærene gav spannet grønt lys. 

I følge NRK skal også diskusjonen mellom Wærner og sjefsveterinæren ha skapt store reaksjoner i hundekjørermiljøet, og skriver at Norges Hundekjørerforbund har mottatt en klage fra en gruppe kjørere. Videre sier president Frode Flatanger i Norges Hundekjørerforbund til NRK at regelverket nå skal gås etter i sømmene, og at klagen som er sendt inn til forbundet skal offentliggjøres over helgen. 

Finnmarksløpet ved rennleder Rita Hallvig svarer til NRK at det som i andre sporter vil være utøvere som kan oppleve å bli brukt som eksempel på ting som ikke fungerer, at hendelsen i Karasjok ikke er loggført og at ulike roller nå skal avklares før neste løp.

Finnmarksløpets jury delte ut fire advarsler til hundekjørere i FL-600 klassen under årets løp. I tillegg fikk en deltaker advarsel for uakseptabel oppførsel fra sin handler.

 

 

 

Debatt
Hello Musher oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.