For hundekjører Thomas Wærner (48) ble det for vanskelig å reise til Alaska for å kjøre årets Iditarod. - Det er skikkelig surt, sier han. Foto: Privat

- For meg er det en kamp å ikke bli påvirket av de rundt meg

- Nå er det bestemt at jeg ikke kommer til å reise for å kjøre Iditarod denne sesongen, og det satt langt inne å trekke seg fra løpet.


Hello Musher tok en prat med hundekjører Thomas Wærner (48). 

- Det er skikkelig surt. Hovedhundene i spannet mitt er seks år gamle og er i sin beste alder. Likevel føler jeg at vi har kommet til et punkt nå hvor jeg ikke får gjort jobben min med hundene hvis jeg skal bruke mer tid på å finne løsninger for å komme meg over.

Thomas Wærner (48) vant Finnmarksløpet i 2019, og deretter Iditarod i 2020. (Foto Mikhail Pankov/Finnmarksløpet)

- Alt er så usikkert. Det er umulig å få planlagt ting, og klokka - den tikker fort. Det er så mye vi ikke har kontroll over, og det er i utgangspunktet veldig vanskelig å reise med hundene over til Alaska. Plutselig så setter presidenten ned foten og stenger hele USA med tanke på koronasituasjonen. I tillegg er prisene helt ville.

- Regner med det ville kostet minst 100 000 kroner mer nå enn sist jeg dro, bare i reiseutgifter. Det er så mye som skulle vært landa før november som bare henger i løse lufta, og nå er det for sent å få ordnet opp i alt.  

Thomas Wærner (48) og lederhunden etter seier i Finnmarksløpet 2019. (Foto: Mikhail Pankov/Finnmarksløpet)

- Så er vi jo heldig i Norge. For jeg har to fantastiske løp jeg kan kjøre, Femundløpet og Finnmarksløpet. Og spannet jeg har, det er godt med mye erfaring. Likevel er det ikke noe «klippekort» i å vinne. Det er mange faktorer som spiller inn. Jeg har veldig respekt for de norske løpene, og man skal kjøre godt for å vinne Finnmarksløpet.

- Jeg mener Iditarod er et tøffere løp, og det handler blant annet om at vi kjørerne må klare oss selv. Uten mobildekning, varme klær og ferdiglaget mat i oppvarmet bobil. På Iditarod må jeg tørke vottene mine selv, og det blir mindre søvn. Men jeg liker det. Og jeg tror man klarer å ta enda bedre vurderinger for hundene når man ikke er så gira som man kan bli når noen i bobilen «pepper deg opp».

- For meg er det en kamp å ikke bli påvirket av de rundt meg under Finnmarksløpet, og jeg tror det er mange handlere som «kjører løpet» fra sidelinjen.

Debatt
Hello Musher oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.